EREDIVISIE ZEILEN 2017 Weekend 4 Veere

Donderdag 31 Augustus begon het al: Veere is te ver om er in de ochtend voor de start heen te rijden.

Ik ben met Robert Raadsheer (trouwe supporten en onze reserve) meegereden in zijn “Poelgeest sailing team” bus, met daarachter een ernstige vorm van bijbootulisme: een Bayliner 212 Cuddy.

Robert had wel zin om een weekeindje op het Veerse meer op zijn strijkijzer in retraite te gaan.

‘s middags ingestapt, tegen 18:30 in “haven Oostwatering” van Watersportvereniging Arne aangekomen: de J70’s lagen daar al klaar. Het hek was al dicht, maar wordt door een vertrekkende schipper voor Rober opengelaten. Boot van de helling af en samen naar Veere gefiets: ik op mijn vouwfiets, Robert natuurlijk gewoon ook een fiets in zijn bus.

Samen gegeten in Jachtclub Veere, waar in het clubhuis gewoon een kroeg aan het eind van de haven is, uitgebaat door 3 zussen die samen een soort komische act maken van de bediening. Enorm hartelijk, no nonsense en supergezellig.

Rob, Yvo en Frank arriveerden tegen 21:00 in de Airbnb net buiten Veere: Team compleet, reserve aanwezig: we zijn er klaar voor. Robert slaapt aan boord, Ik mocht met Yvo in het stapelbed.De volgende ochtend langzaam op gang gekomen, gebakken eieren, kofie, en op naar het pallaver. We waren als eerste ingedeeld en gingen dus de boten ophalen. Toen begon het lange wachten. Windkracht nul tot niks uit diverse richtingen. Zaterdag kwam de wind wat langzaam op gang, maar is vanaf een uur of 11 enthousiast doorgestart. Zondag begon het zeilen later dan gepland, en er werd ook eerder afgeblazen toen de wind alleen nog maar schiftend over het Veerse meer kwam.

Nu, net na het weekeinde weet ik niet precies welke in welke wedstrijd we welke resultaat gevaren hebben, maar laten we zeggen: het waren achterhoedgevechten. Positie 4 van 6 was het beste resultaat en een hoopgevend resultaat was ook een eerste positie na het eerste upwind rak. Voor de liefhebbers: de details zijn terug te vinden via http://eredivisiezeilen.nl/ Klik op ‘live centre’. Via die knop (de directe link is onmogelijk lang) zijn alle races nog af te spelen en uitslagen te vinden. We kunnen best een beetje zeilen, maar het niveau van de eredivisie staat minder fouten toe dan wij plegen te maken, of, anders gezegd: vereist meer trainingen dan wij hebben kunnen realiseren.

Dat neemt niet weg dat we een uitstekend weekeinde gehad hebben. 4 kerels in een Airbnb, overdag aangevuld met een coach die de halve dag op z’n bayliner de wedstrijden live mee-evalueert: het is mij in ieder geval uitstekend bevallen. Overigens is het ook tof om te merken dat andere zeilers van de vereniging meeleven: nog voor we na een wedstrijd aan de wal kwamen hadden soms al apps binnen (felicitaties met een vierde plek ).

Om het verhaal af te ronden: we zijn overigens bij de drie zussen nog een aantal malen teruggeweest voor koffie, diner en (na de wedstrijden) bier. Meer kan ik daar niet over zeggen: what happens in Veere stays in Veere.

Foto's https://www.facebook.com/TeamWSVAlmere 

 


EREDIVISIE ZEILEN 2017 Weekend 3 Scheveningen

Onze WSV Almere Haven doet al vanaf het eerste begin in 2015 mee aan de landelijke competitie Eredivisie Zeilen. Zeventien enthousiaste wedstrijdzeilers uit onze haven hebben zich dit jaar hiervoor opgegeven. Daaruit zijn vier Teams samengesteld, die totaal vijf lange competitie-weekenden op verschillende locaties in Nederland zeilen. De achttien beste zeilteams / verenigingen uit Nederland zijn voor deze competitie geselecteerd. De beste drie teams uit deze Eredivisie-competitie selecteren zich zelfs voor deelname aan de Europese internationale Sailing Champions League. 

Er worden korte wedstrijden gevaren van ca. 15-20 minuten op een eenvoudige en overzichtelijke baan. Het doel is om de zeilsport toegankelijk, maar vooral goed en eenvoudig zichtbaar te maken voor deelnemers en vooral voor publiek. Niet de individuele zeilers, maar de Zeilverenigingen worden zo in de schijnwerpers gezet. Elk Team is hier herkenbaar aan de clubvlag en voert per wedstrijd een eigen kleur boot/ nummer en vaart - met maar zes zeilboten tegelijk in de baan - de wedstrijd.

Inmiddels is alweer de derde ronde van Eredivisie Zeilen 2017 aangebroken. TeamWSALmere met Ed Brand, Peter van Rietschoten, Marc Pessel en Michael Croese gaat aankomend weekeinde de eer van onze WSV Almere Haven verdedigen. Na de strijd op ons eigen Weerwater in Almere en een weekend “vechten en strijden” op de Westeinder Plassen bij Aalsmeer, varen wij deze keer op een bijzondere locatie buitengaats en gaan op zee de strijd aan met de beste 18 zeilteams van Nederland in snelle J70 sportboten.   

Wanneer: aankomend weekeinde van 28-30 juli 2017

voor meer informatie zie www.eredivisiezeilen.nl


EREDIVISIE ZEILEN 2017 Weekend 1 Almere Centrum

Voor de mooiste foto's klik op de link: FotoAlbum 
Korte video van ons team in actie: Video
Voorlopige uitslag na de eerste ronde: Leaderboard

 

@TeamWSVAlmere in training voor EredivisieZeilen 2017

En eindelijk is het water weer vloeibaar… Drie eerder geplande trainingsdagen van de onze Eredivisie zeilteams konden helaas geen doorgang vinden, vanwege ijsgang in de haven van Monnickendam en in de Gouwzee en één keer wegens storm.  

Maar eindelijk is het zondagochtend 5 maart 2017 zover. Voor de klok van negen staan 12 enthousiaste zeilers en twee trainers/ coaches te trappelen op de steigers van jachthaven Waterland in Monnickendam, waar wij de zeilboten huren. Er liggen drie J70 boten gereed, waar we ons deze dag op uit mogen leven.  

Na een korte uitleg van onze trainer-coach en gelouterd J70 wedstrijdzeiler Wouter Kollmann over de opzet en bedoeling van deze eerste trainingsdag, gaan de trossen los. We hebben drie J70 wedstrijdboten gehuurd voor drie teams met ieder vier man aan boord.  Buiten de haven op de Gouwzee staat een stevige windkracht 5 Beaufort, maar gelukkig met de zon erbij. We beginnen met de taakverdeling en de juiste posities en gewichtsverdeling aan boord, omdat dit op een lichte wedstrijdboot als de J70 van cruciaal belang is.

In de ochtendsessie ligt de nadruk op aan de windse - en kruisrakken varen en na de middag is de training gericht op downwind koersen met de grote gennaker erop. In deze wind geeft dat spectaculaire acties van planerende boten die dan met gemak snelheden van zo rond 25-30 km/u op het water halen.  

Tijdens de training hebben we de beschikking over een snelle RIB met piloot Steven en onze trainer Wouter met een Go-Pro camera om achteraf met beelden de trainingen te analyseren. Wouter analyseert met zijn scherpe oog en met zijn enorme wedstrijdervaring al onze handelingen, de manoeuvres en de posities op de boot. Vanmiddag lag de aandacht op het gijpen, voor de wind overstag met de grote Gennaker. Het is tijdens wedstrijden erg belangrijk om dit soepel en vloeiend te laten verlopen, zodat er zo weinig snelheidsverlies optreedt en de boot zo snel mogelijk weer snel planeert.

Nadat we ruim twee uur afwisselend voor de wind en aan de wind de mooiste acties lieten zien, waarbij er zo nu en dan ook een boot uit zijn roer liep en spectaculair op zijn kant terecht kwam, waren we werkelijk “bekaf” en ging het weer richting haven. Na afloop hielden we de nabespreking met schippers, bemanningen en trainer Wouter, waarbij hij de conclusie trok dat deze dag erg nuttig was verlopen. Er zijn goede vorderingen gemaakt in de fijne kneepjes van het racen op deze boten. Maar om op het topniveau van het Eredivisie zeilen in Nederland goed mee te kunnen komen, zijn we er nog niet en daarom volgen er nog meerdere trainingsdagen en -avonden voor onze teams om optimaal op elkaar ingespeeld te geraken.     

De volgende J70 Eredivisie trainingsdag hebben we gepland op zondag 2 april 2017. Opnieuw varen we op de Gouwzee, tussen Monnickendam, Marken en Volendam.   Graag stellen de Eredivisie Teams van WSV Almere Haven met spectaculaire foto’s zich aan jullie voor: https://www.facebook.com/TeamWSVAlmere 

Om deze kostbare wedstrijdzeil-campagne mede financieel mogelijk te maken voor de zeilers, zijn wij op zoek naar particuliere begunstigers en commerciële sponsors. Voor  bedrijven hebben wij een sponsorplan gereed liggen. Indien u ons Eredivisie Zeilteam een warm hart toedraagt en interesse heeft maken wij hiervoor graag een persoonlijke afspraak met u. Dick Klinkhamer vertelt je er graag alles over als je hem belt op 0643-569102. 


 

Koning winter wint eerste rak!

Vandaag stond de eerste van de minimaal drie groepstrainingen voor het eredivisie seizoen 2017 op het programma. Twee J70's en een rib gehuurd. Wouter en Bart helemaal klaar om de training te geven. Het zat er natuurlijk al aan te komen maar helaas, door een dichtgevroren haven was het niet mogelijk te varen.

Wel zijn we in onze vertrouwde thuishaven samen gekomen voor een groepsfoto

 Eredivisie 2016

Klik op de link voor het 2016 verslag: Eredivisie zeilen 2016

Lidmaatschap
Nieuwe leden zijn bij ons van harte welkom!! De oudste watersportvereniging van Almere is in ledental de afgelopen ruim 30 jaar gegroeid tot 650. Door de gunstige ligging en faciliteiten is de WSV Alm...
Tarieven voor gasten 2019
Tarieven voor gasten 2019 Vaartuigen van gasten per strekkende meter, gemeten over alles (voor leden zonder ligplaats: m2 prijs / 365) per nacht: € 1,60 (tarieven voor gasten worden per halve mete... lees verder...
Vaargebied
Het Gooimeer is een 2 tot 3 kilometer breed meer. De waterdiepte varieert van 50cm tot meer dan 30 meter. Zoetwatermoeras, riet en grasland bepalen het oeverlandschap. In het najaar worden veel trekvo... lees verder...
Activiteiten
De zeilcommisie van WSV Almere haven organiseert zeilwedstrijden voor leden van de haven. Een aantal van de evenementen zijn bewust ook open gesteld voor deelnemers van andere verenigingen. Evenemente... lees verder...
Jeugdzeilen
Beste watersporters en toekomstige watersporters, Kan je het je nog herinneren de eerste keer dat je in een zeilboot stapte? In je ene hand het roer en in de andere hand je zeil. Wind door je haren en... lees verder...
De redactie van het magazine is bereikbaar via e-mail: redactie@wsvalmerehaven.nl Indien u vragen heeft over mogelijk adverteren in het magazine, kunt u contact opnemen met: Steven Stoffers - 0646424... lees verder...
Eenzame Noord Race
1988-2019 - https://www.eenzamenoordrace.nl/ De Eenzame Noord Race is een non-stop wedstrijd/prestatietocht over ruim 50 mijl voor solozeilers met eenrompige kajuitschepen. Tevens is er na een davere... lees verder...
Onze vereniging
De WSV Almere Haven heeft ruim 600 leden die actief met watersport bezig zijn. Hiervan is ongeveer de helft motorboot-vaarder en de andere helft zeiler. Door diverse commissies worden evenementen en... lees verder...
Clubhuis / restaurant
Contact informatie Clubhuis Gooise Schipper info@gooiseschipper.nl 036 525 8603 lees verder...