De zeilcommissie van WSV Almere Haven organiseerde voor de tweede keer het officieuze NK Pion.

Met trots kan ik als voorzitter zeggen dat het team van de zeilcommissie opnieuw een mooie serie wedstrijden heeft georganiseerd voor de Pion klasse. De spil van dit evenement waren Annet Smid op de rubberboot, Jan Willem Hulsbos & Stijn Gommers – beiden verantwoordelijk voor de organisatie van de wedstrijd. Zij waren echter niet de enigen, zaterdag hebben we hulp gehad van Bert Joosse, Sophie van Neer en Karin Hulsbos. Zondag was ons vertrouwde gezicht Martijn Muller weer van de partij en heb ik ook nog aan wat vlaggetjes mogen trekken.

Zaterdag was een mooie dag waarbij de eerste start om 11:00 gepland stond, om 13:00 waren er al 2 wedstrijden afgerond met een stabiel windje en een zonnetje aan de lucht om het geheel luister bij te zetten. Na een wat langere pauze tussen de 2e en 3e wedstrijd werd ook de 3e wedstrijd mooi vlot afgewerkt en zat de dag er bijna op, er was 1 protest wat behandeld moest worden, dit protest resulteerde in een DSQ voor de 3e wedstrijd voor team Fortune. Dit team had de eerste 2 wedstrijden gewonnen, dit was dus een zware tegenvaller voor het klassement, zou dat nog goed komen? De Pionzeilers hebben vervolgens in een van de tenten op het achterterrein een mooi feestje gehouden waarbij het bier rijkelijk vloeide en het feestje tot in de kleine uurtjes doorging.

Zondag, een dag met regen en weinig wind/zeer veranderlijk/geen wind en uiteindelijk een mooi windje om te voldoen aan een officieel kampioenschap. Om 10 uur stond de eerste wedstrijd gepland, deze is na een kort uitstel ook daadwerkelijk gestart; echter: al tijdens het eerste kruisrak draaide de wind dusdanig dat van een eerlijke wedstrijd geen sprake meer was dus is de wedstrijd afgebroken.

Na uren wachten op wind was het rond 13:30 uiteindelijk mogelijk de 4e race opnieuw te beginnen, deze race had na de eerste ronde ook wel een winddraaiing maar door de posities van de boten was hierop te anticiperen. Kortom, we hadden vanaf dat moment officieel voldoende wedstrijden gevaren. Nu was het nog de vraag of we een 5e race konden laten varen, daarmee zou er ook een aftrek wedstrijd zijn, iets wat je als comité graag wilt omdat voor de zeilers dan een eerlijk speelveld ontstaat en iedereen een slechte wedstrijd kan aftrekken.

Gelukkig lukte het met behulp van de rubberboot bemanning om de startlijn en boven boeien op tijd op hun plaats te leggen waardoor we vlak voor de tijdslimiet de 5e race konden starten.

De uitslag van deze mooie serie:

Uitslagen NK Pion 2021