Gistermiddag (23 februari 2022) kreeg onze havenmeester Lesley Anema een telefoontje van een mevrouw uit een flat bij de haven die dacht dat er een bootje op het Gooimeer was omgeslagen.

Lesley kon vanuit het havenkantoor niets zien, hij is vervolgens naar de punt van het terrein gelopen van waaruit het inderdaad leek dat er een bootje ondersteboven dreef. Hij heeft direct contact opgenomen met 112 om dit te melden en daarnaast de KNRM ingeseind.

Samen met Guus is hij met zijn boot naar de plek gevaren, waar inderdaad een omgeslagen boot lag en twee mensen zich -zwaar onderkoeld- aan de boot vastklampten. Eén persoon hebben zij aan hun boot gehangen en meegenomen; de man was te zwaar om in de boot te krijgen. De tweede persoon konden zij niet meenemen omdat de wind (kracht 5) hen wegdreef.

Gelukkig was inmiddels een andere boot aangekomen en de KNRM die voor de tweede persoon konden zorgen. Met de ene persoon aan het gangboord zijn Lesley en Guus naar de helling gevaren, waarbij Guus de man bij de les moest houden. Inmiddels waren de hulpdiensten – twee heli’s, ambulances, brandweer en politie – gearriveerd om te assisteren.

Uiteindelijk zijn twee mensen direct uit het water gehaald, een derde persoon is later door een duiker gevonden, en gereanimeerd. Hoe de drie personen (vissers) eraan toe zijn is op dit moment niet bekend.

Eigenlijk is met geen pen te beschrijven hoe trots ik ben op het zeer adequate reageren van Lesley en Guus; dankzij hun tegenwoordigheid van geest zijn waarschijnlijk in ieder geval twee mensen gered.    Ook wil ik mijn dank uitspreken naar die leden die tijdens de reddingsactie op de haven hand- en spandiensten hebben verricht.    

George van Blokland
(voorzitter WSV Almere Haven)
bestuur@wsvalmerehaven.nl