Header Nieuwsbrief Algemeen

Deze nieuwsbrief is afkomstig van je vereniging,

WSV Almere Haven

Sluiskade 11

1305 AD Almere Haven.

Telefoon: +31 36 5316517

Uitgave 09-07-2018

Wordt lid van onze pagin's op Facebook

klik op de button

Beste leden,

Dat er al tijden overlast is van waterplanten op de Randmeren en in het Markermeer is zo langzamerhand algemeen bekend.

De afgelopen jaren wordt het steeds duidelijker dat het een kwestie van tijd is tot ook in de jachthavens de overlast van waterplanten een steeds groter probleem gaat vormen. Door het heldere water komt het zonlicht tot meters diep, wat groei van planten stimuleert. Dit jaar is, door het langdurig warme weer, de groei van planten in onze haven nu al verder gevorderd dan aan het eind van het vorige seizoen.

Een aantal ligplaatsen is vanaf begin dit seizoen door omstandigheden vrij gebleven en juist op die plekken, waar dus geen schaduw van boten op de bodem komt, is de plantengroei nu zover gevorderd dat die ligplaatsen vrijwel onbruikbaar zijn geworden tenzij er wordt gemaaid!

Tijdens de bestuursvergadering van begin juli is de conclusie getrokken dat we in actie moeten komen om de situatie beheersbaar te houden. Afgesproken werd dat onderzocht zou worden of bijvoorbeeld via huur de maaiboot van de bewonersvereniging Noorderplassen zou kunnen worden ingezet voor een maaibeurt. Men heeft ruime ervaring opgedaan sinds men daar in 2011 een maaiboot heeft aangeschaft. Nieuwprijs ongeveer €65.000 inclusief opties.

Ook zou op de markt onderzocht worden wat het inhuren van een maaiboot met bemanning zou gaan kosten.

Tot onze verrassing bleek de maaiboot van de Noorderplassen te koop te zijn en men was in gesprek met een gegadigde. Er was besloten tot verkoop omdat men door afname van vrijwilligers en bij gebrek aan een helling steeds meer problemen kreeg met het efficiënt organiseren. Vrij snel hebben wij onze interesse voor aanschaf kenbaar gemaakt en nog afgelopen vrijdag werd een demonstratie en proefvaart voor ons georganiseerd.

Conclusies proefvaart:

• boot is in goede staat van onderhoud
  • de breedte is slechts 2,1 meter, wat betekent dat de meeste boxen prima kunnen worden gemaaid
  • aandrijfunit een Lombardi 3 cilinder luchtgekoelde diesel
  • maaidiepte kan tot 1,5 meter
  • goed manoeuvreerbaar
  • maaikwaliteit hangt nauw samen met vaarsnelheid die goed te regelen is
  • gemeten maaidiepte nu 1.20 meter. (Volgens meegekregen brochure is maaidiepte 1.5 meter)
  • gezien leeftijd maaiboot komt er wat onderhoud aan zoals grote kettingen en kettingwielen van de rupsbandaandrijvingen
  • technisch is alles recht-toe-recht-aan dus het meeste is goed in eigen beheer uit te voeren.
  • de maaiboot is een amfibievoertuig dat zelfstandig via een helling het water in en uit kan rijden
  • ook het op en van de trailer af rijden gebeurt op eigen kracht

Na intensief overleg binnen het bestuur en met de havenmeesters is op zaterdagochtend 7 juli een bod uitgebracht. Na enig onderhandelen kwam diezelfde ochtend een zeer acceptabel aankoopbedrag uit de bus (€19.500 ex btw) en is meteen een koopovereenkomst gesloten.

Rond de middag op 7 juli is de maaiboot bij ons afgeleverd. Op vrijdag 13 juli vinden de overdracht en instructies plaats.

Besloten is dat de havenmeesters binnenkort bij de fabrikant een instructie zullen gaan volgen om dit gereedschap goed en veilig te kunnen gebruiken. Uit veiligheidsoverwegingen zullen uitsluitend de havenmeesters de maaiboot mogen bedienen.

Wij zijn ervan overtuigd dat wij met deze aanschaf de belangen van onze leden het beste gediend hebben. Binnenkort beschikt onze vereniging over een handig hulpmiddel om de overlast van waterplanten in onze haven tot een minimum te beperken!

Een demofilmpje van de fabrikant is op YouTube te vinden als wordt gezocht op "Demo HQ Mobitrac"

Henk de Vlaam - Voorzitter Water Sport Vereniging Almere Haven

img-20180707-wa0018overlastwier