De marifooncursus die we in september georganiseerd hebben was een groot succes te noemen.

We hebben als vereniging alle 24 deelnemers aan het basis marifoonbewijs geholpen en daar zijn we best trots op!

Tijdens deze cursus bleek dat er ook belangstelling is voor het eventueel organiseren van een dergelijke cursus voor het vaarbewijs. Deze cursus zou dan bij voorkeur ook moeten worden gehouden in ons clubhuis, de ‘Gooise Schipper‘.

Het vaarbewijs

Het vaarbewijs is verplicht voor het besturen van een waterscooter, jetski, of motorboot die vol gas sneller dan 20 kilometer per uur door het water kan. Een opblaasbare boot met meer dan 5 pk kan al gauw harder dan 20 km per uur.
Het vaarbewijs is ook verplicht voor pleziervaartuigen met een lengte van 15 meter tot 25 meter.
Het vaarbewijs is het enige rechtmatige officiële vaardocument dat door de autoriteiten in Nederland en in het buitenland erkend wordt. Ook het huren van een boot in het buitenland gaat makkelijker met een vaarbewijs.

Het vaarbewijs bestaat uit 2 delen, te weten vaarbewijs I en II.
Met het vaarbewijs I mag men met de genoemde boten varen op de Nederlandse binnenwateren exclusief de grote binnenwateren Waddenzee, Oosterschelde, Westerschelde, Eems en Dollard, het IJsselmeer, IJmeer en het Markermeer.

Met vaarbewijs II mag op ook op al deze wateren gevaren worden.

Voor vaarbewijs I en II zijn aparte cursussen en beiden hebben een eigen, puur theoretisch examen.
Dit examen zal vanaf 1 januari 2020 bij het CBR worden afgenomen. Het examen dient zelf bij het CBR te worden aangevraagd.

De beide cursussen zullen afzonderlijk aangeboden worden en men kan dus naar wens inschrijven voor Vaarbewijs I en/of Vaarbewijs II.

Dit zal er dan als volgt uit zien:

Vaarbewijs I:

Vier cursusavonden op maandagen 20 januari, 27 januari, 3 februari en 10 februari 2020.
Het examen dient hierna zelf bij het CBR te worden geregeld.

Kosten voor deze cursusavonden zullen €150 bedragen

Bij deze cursus is inbegrepen: lesboek, proefexamen, USB-stick met meer dan 600 oefen-examenvragen.

Vaarbewijs II:

Vijf cursusavonden op maandagen 17 februari, 24 februari, 2 maart, 9 maart en 16 maart.

Het examen dient hierna zelf bij het CBR te worden geregeld.

Kosten voor deze cursusavonden zullen €175 bedragen

Voor deel 2 is apart een Bretonse Plotter (kaartliniaal) en kaartpasser nodig. Deze materialen zijn niet bij

de cursuskosten inbegrepen. Cursisten kunnen deze eventueel ter plekke aanschaffen voor € 20,-.

Examens:

De kosten voor de examens bij het CBR zijn niet meegenomen in dit aanbod, maar ter indicatie:

– Vaarbewijs I: ±€42
– Vaarbewijs II: ±€50

– Beiden op dezelfde dag: ±€70

Bij voldoende inschrijvingen kunnen we daadwerkelijk tot organisatie van deze cursussen over gaan.

U kunt via dit inschrijfformulier inschrijven voor één van beiden of beide cursussen.

Met nautische groet namens de zeil- en evenementencommissie,

Stijn Gommers en Jan Willem Hulsbos

NB:

• De genoemde cursusdata zijn onder voorbehoud en kunnen dus nog wijzigen. Ze zullen echter wel in dezelfde periode liggen.
  • De cursus zal alleen doorgang kunnen vinden bij voldoende inschrijvingen.
  • In principe is deze cursus toegankelijk voor iedereen, maar leden van WSV Almere Haven krijgen voorrang en vol = vol!
Sluit Menu