Eredivisie Zeilen 2016

Zoals velen van u ongetwijfeld zullen weten worden er al jarenlang gezellig maar ook fanatiek zeilwedstrijden gevaren binnen onze WSV. Denk hierbij aan de zomeravond competitie afwisselend op dinsdag en donderdag avonden vanaf eind april tot half september. Deze avondcompetitie, die inmiddels al 30 jaar bestaat, wordt georganiseerd door de vrijwilligers van de Zeilcommissie met behulp van een boot van een verenigingsleden als start-finishschip. Voor de deelnemers altijd weer een avond heerlijk zeilen en uitwaaien op de eigen boot of meevaren als bemanning. Dat de avond-competitie daarom de bakermat is voor wedstrijdzeilers die ook buiten onze vereniging in nationale en internationale zeilwedstrijden en tochten meedoen behoeft dan ook geen betoog.

Groot was het enthousiasme bij een aantal zeilers, toen in oktober 2015 op het Weerwater in Almere Stad een testevenement werd georganiseerd van de Eredivisie Zeilen, een nieuwe zeilcompetitie in Nederland. Eredivisie Zeilen is een zeilcompetitie naar het idee van Eredivisie Voetbal met de 18 allerbeste zeilclubs / teams uit Nederland. Die strijden in dezelfde snelle sport zeilboten op korte wedstrijdbanen, die ook nog eens goed zichtbaar en toegankelijk zijn voor toeschouwers op de walkant. Waar het wedstrijdzeilen zich normaal afspeelt ver weg van publiek op het water, was dit nu middenin het centrum van ons eigen Almere! Hier wilden wij natuurlijk onze WSV Almere Haven aan de start zien verschijnen. Een team met fanatieke wedstrijdzeilers (Robert Raadsheer genakertrim, Ed Brand, taktiek, Steven Stoffers voordek, Dennis de Vlaam genakertrim, Marijn Snel voordek en Bart Snel stuurman) heeft zich toen ingeschreven en meegedaan aan dit testweekend begin oktober 2015. En dat viel niet mee.... Serieus wedstrijdzeilen op topniveau tegen de allerbeste van Nederland, maar met een 8e eindklassering smaakte dat naar meer.

Omdat alle deelnemende verenigingen erg enthousiast waren over deze opzet van dit wedstrijdzeilen, werd besloten om het Eredivisie Zeilen in Nederland een vervolg te geven. Er werd voor 2016 een nieuwe competitie opgezet met zeilwedstrijden in 5 lange weekenden op vijf verschillende locaties door het hele land, te weten Monnickendam, Giesbeek, Aalsmeer, Veere en de finale weer in Almere Stad. Er werden in deze plaatsen op drie dagen, 45 korte wedstrijden met 6 boten per dag gevaren, waarbij elk team ook 5 keer per dag aan de start moest verschijnen, dus een competitieweekend met 15 wedstrijden voor elk team, een zeer intensief weekend waarbij de bemanningen ook steeds beter op elkaar ingespeeld raakten. Omdat onze watersportvereniging een goed potentieel aan wedstrijdzeilers heeft, is besloten om uit de WSV 4 teams van 4 tot 5 zeilers te formeren. Hier werd er dus niet, zoals bij de meeste andere teams met 5 of 6, maar door 18 zeilers uit onze WSV meegestreden in de competitie Eredivisie Zeilen 2016. Omdat wij als vereniging vinden dat dit wedstrijdzeilen een zo breed mogelijk draagvlak dient te hebben. Het nadeel van het zeilen met 4 teams uit je vereniging is, dat je niet automatisch altijd het sterkste zeilteam aan de start hebt, maar een zo optimaal mogelijke mix. Door het maken van deze keuze hebben wij het afgelopen jaar, zoals gezegd niet het allerbeste eindresultaat behaald, maar zijn wij met een 13e plaats in overall eindklassering wel weer geplaatst voor deelname in 2017. Op de afgelopen ledenvergadering heeft de vereniging ermee ingestemd om ook in het komende jaar weer mee te doen in de Eredivisie Zeilen.

De ambitie van de WSV voor komend jaar is om zeker in het "linker rijtje" terecht te komen, d.w.z. bij de eerste helft (=minimaal de top 9) van de 18 deelnemers. Hiervoor zijn wij momenteel bezig om, in dezelfde opzet als vorig jaar, vier teams van 4 tot 5 zeilers met een coach te formeren. Om trainingsschema's voor deze winter op te stellen, want we beginnen in januari al met de eerste training op het water. Hiervoor moeten wij J70 wedstrijdboten huren en hebben we een wedstrijd-zeiltrainer op de begeleidende rubberboot nodig, om alle handelingen en manoeuvres te analyseren en natuurlijk te verbeteren. Hier valt voor ons nog wel winst te behalen. Om dit alles voor de zeilers financieel binnen de perken te kunnen houden, zijn wij gestart met het zoeken naar begunstigers en sponsoren. Mocht jezelf een bedrijf of persoon kennen die ons substantieel wil mee sponsoren dan mag je contact opnemen.

Wij hopen dat we met dit artikel wat meer inzicht in en duidelijkheid over onze deelname aan Eredivisiezeilen te hebben gegeven en wij zullen u in komende nieuwsbrieven op de hoogte gaan houden van het reilen en zeilen van ons team.

Tevens kunt u terecht op de website: www.eredivisiezeilen.nl

Mocht u nog vragen of suggesties voor ons team hebben, dan vernemen wij dit graag.